Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Myanmar.

Senest opdateret 23-10-2020 08:53
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Myanmar som følge af COVID-19 pandemien.

Læs rejsevejledningen for Myanmar.

Information om konkrete restriktioner i Myanmar opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Myanmar, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Myanmar som følge af COVID-19 pandemien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er altid op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet. Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Myanmar har indført indrejseforbud og suspenderet alle visumkategorier for udlændinge frem til og med den 31. oktober 2020.

Indrejseforbuddet betyder, at danske statsborgere, udlændinge med fast bopæl i Danmark og erhvervsrejsende i udgangspunktet ikke kan rejse ind i Myanmar.

Myanmars myndigheder har oplyst, at de i særlige tilfælde kan gøre undtagelser for folk på officiel mission med et anerkendelsesværdigt formål, der rejser ind i landet med særfly og kan dokumentere en negativ Covid-19 test foretaget senest 72 timer før afrejsen. Falder du inden for denne kategori, vil du skulle kontakte den nærmeste Myanmarske ambassade for at søge undtagelse.   

Du kan finde kontaktoplysninger på Myanmars ambassade i London.

Alle internationale kommercielle flyforbindelser til Myanmar er indstillet til og med 31. oktober 2020.

Alle landegrænser til Myanmar er midlertidigt lukket for udlændinge til og med 31. oktober 2020.

Karantæneregler

Alle rejsende til Myanmar vil ved ankomst blive sat i 21-dages karantæne på en offentlig facilitet eller hotel. Den rejsende skal efterfølgende i 7 dages hjemmekarantæne.  Samtidig skal alle udenlandske rejsende fremvise en negativ COVID-19 test foretaget inden for de seneste 72 timer før afrejsen for at kunne boarde deres fly til Myanmar.

Folk på officiel mission, som har fået forudgående tilladelse fra Myanmars myndigheder til at rejse ind i landet, kan få undtagelse i form af 7 dages dokumenteret hjemmekarantæne før afrejsen, efterfulgt af 7 dages karantæne i offentlig facilitet eller hotel ved ankomst, efterfulgt af 7 dages hjemmekarantæne, under betingelse af, at der efter den første uges karantæne i offentlig facilitet tages en Covid-19 test for egen regning, som er negativ.

Overtrædes karantænebestemmelserne kan det medføre bøde- og/eller fængselsstraf.

Interne rejserestriktioner

Indenrigstransport er indstillet for at inddæmme det igangværende Covid-19 udbrud.

Du bør tjekke, om der gælder særlige regler for udlændinge med dit rejsebureau og det hotel du skal bo på, før du begiver dig ud i landet.  

Der gælder også en række eksisterende rejserestriktioner i Myanmar for områder, der er præget af konflikter eller ustabilitet.

Transitmuligheder

Det er ikke muligt at rejse i transit gennem Myanmar.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er indført udgangsforbud i hele Myanmar i tidsrummet 24.00 til 04.00. Der kan gælde særlige skærpelser af udgangsforbuddet i det specifikke område, hvor du opholder dig, og du bør derfor holde dig orienteret om de lokale myndigheders ansvisninger gennem medierne.

Grundet lokale smitteudbrud er der indført 'stay-at-home' ordre i Yangon og Rakhine. Det betyder, at folk som udgangspunkt ikke må forlade deres hjem med mindre de har særligt vigtige ærinder, herunder for at tage til lægen eller gå på arbejde, eller for at købe mad og medicin. 

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Myanmar, og det er indtil videre ikke tilladt at samles mere end 30 personer. Der gælder undtagelser ved transport, gennemførsel af erhverv, indkøb, nødstilfælde, retshøringer, besøg på hospital og klinikker, begravelser.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Myanmar, når man opholder sig i det offentlige rum.

Overtrædelse af bestemmelserne om brug af mundbind kan medføre bødestraf.

Nedlukning / Genåbning

De fleste butikker, pengeinstitutter og offentlige funktioner er åbne under visse forholdsregler i forhold til fysisk distancering, hygiejne mm.. Vær opmærksom på, at dette kan betyde begrænsede åbningstider.

Restauranter, cafeer, barer mv. er genåbnet flere steder i landet. I områder med lokale smitteudbrud, bl.a. i Yangon, er der igen lukket ned for restauranter, cafeer, barer mv.

Teatre, biografer, koncertsale m.m. er indtil videre lukkede.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du har sygdomssymptomer, vil du blive sat i karantæne på en offentligt facilitet. Testes du herefter positiv, vil du blive overført til et offentligt hospital til behandling.

Vær opmærksom på at hospitalsvæsnet i Myanmar har meget begrænset kapacitet.

Information om antal testede personer og deres fordeling i Myanmar kan følges via Myanmars sundhedsministeriums hjemmeside.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Visum og opholdstilladelse

Besøgende der er indrejst før landet lukkede ned på e-visa, Visa on Arrival, eller Entry Visa, kan ansøge om forlængelse af deres visum gennem ansøgning til Department of Immigration, vedlagt et anbefalingsbrev fra den relevante ambassade. Kontakt derfor den danske ambassade i Yangon, hvis du som dansk statsborger opholder dig i Myanmar og har brug for at få forlænget dit visum jf. ovennævnte typer af visum.

Hvis dit visum er udløbet og ikke er blevet forlænget skal du være opmærksom på, at du vil blive opkrævet 3 USD pr dag i den periode dit visum er udløbet inden du udrejser. Dette opkræves i USD kontant af immigrationsmyndighederne i lufthavnen.

Ved forlængelse af eksisterende Business Visa, har myndighederne indført en række undtagelser for forlængelse.

Læs mere om visum og opholdstilladelse.

Udrejse af Myanmar

Alle internationale flyforbindelser til Myanmar er midlertidigt indstillet til og med 31. oktober 2020.

Enkelte flyselskaber får løbende særtilladelser til at arrangere særfly ud af landet. Disse fly kan findes ved at søge på flyselskabernes hjemmesider. Ifølge ambassadens oplysninger kan man som udlænding kun benytte disse flyafgange til at forlade landet, og det er således ikke muligt for udlændinge at flyve ind i Myanmar på særfly uden forudgående at have fået tilladelse til indrejse og fået undtagelse til visumreglerne fra Myanmars myndigheder. Rejsende med særfly opfordres til at søge råd og vejledning hos Myanmars myndigheder og deres rejseselskab.

Alle landegrænser til Myanmar er midlertidigt lukket for udlændinge til og med 31. oktober 2020.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board).

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Personer, der ikke har dansk statsborgerskab, men som ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål omfatter bl.a. det at have fast bopæl eller arbejde i Danmark.  

Læs mere om anerkendelsesværdige formål hos Rigspolitiet.

Spørgsmål om grænsekontrol, herunder vurderinger af, hvad der i konkrete situationer udgør anerkendelsesværdige formål, hører under Rigspolitiet.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board).

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

- Information omkring Covid-19 i Myanmar for turister
- Myanmars sundhedsministeriums hjemmeside

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden myanmar.um.dk i Myanmar inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Myanmar eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.